01Tradycją Gminnego Święta Plonów w naszej gminie jest organizacja konkursów Na Najpiękniejszy wieniec dożynkowy oraz na Najsmaczniejszą potrawę regionalną. W tym roku na pierwszy z nich złożone zostały trzy wieńce, na drugi pięć potraw. Zdaniem jury wieniec, który zasługuje na I miejsce wykonały panie z zespołu Kuźniczanki z Odrowążka. Natomiast najsmaczniejszą potrawę – Duszonka na podpiwku – przygotował Jan Kopeć. Aby dokonać oceny powołane zostały stosowne komisje konkursowe.

 

 

Wieńce oceniali: Konrad Sokół – przewodniczący, kierownik oddziału powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Grzegorz Fijałkowski – przedstawiciel ŚODR Modliszewice oraz Ula Jędrzejczyk – instruktor GOK-u w Bliżynie.

Po dogłębnej oceni zdecydowali oni, że I miejsce przypadnie zespołowi „Kuźniczanki” z Odrowążka (500 złotych), II – Zespołowi Pieśni i Tańca „Sorbin” (400 zł), a trzecie zespołowi „Sobótka” (300 zł). Nagrody wręczył wójt Mariusz Walachnia.

W drugim konkursie licznemu, międzynarodowemu jury przewodniczył wójt Mariusz Walachnia. Przygotowanych zostało pięć potraw. Zdaniem komisji oceniającej najsmaczniejszą potrawę – Duszonkę na podpiwku – przygotował Jan Kopeć (nagroda 300 zł). Drugie miejsce zajęła Golonka z kapustą zasmażaną przygotowaną przez Jolantę Gębską (200 zł), a trzecie Pyzy ziemniaczane według receptury Justyny Nowek (100 zł). Pozostałe potrawy – Kluski kładzione z żytniej mąki na zsiadłym mleku (Jolanta Żak) oraz Tarta (Hanna Dziedzic) postanowiono uhonorować nagrodami rzeczowymi.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21