W sobotę 9 sierpnia odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez firmę Kikkoman dla KGIGW „Nad Kuzniczką” oraz KGW „Aktywni Reaktywni” z Brześcia. Mogliśmy na nich poznać znanego kucharza Daniela Brzezińskiego, który współpracuje z Pascalem Brodnickim. Prowadzi również kanał na YouTube „umami kuchnia azjatycka". Inicjatorom spotkania był prezes koła Paweł Jarosz.
Podczas spotkania uczestnicy mogli odkryć nieoczywiste zastosowania sosu sojowego w codziennym gotowaniu.
Sos sojowy okazał się niezastąpionym dodatkiem zarówno do tradycyjnych, jak i nowoczesnych potraw – takich jak pasta z fasoli, zupa z kalarepą i jabłkiem oraz placki ziemniaczane z sosem grzybowym.
Kucharz wraz z prowadzącym podzielili się cennymi radami, doradzili jak stosować sos i jak poruszać się po kuchni azjatyckiej.
Było pysznie, inspirująco i bardzo wesoło!
Magdalena Żak