16 września, przy przepięknej jesiennej pogodzie, w altanie w Sołtykowie odbyło się wydarzenie zatytułowane „Święto Pieczonego Ziemniaka”. Poza licznymi atrakcjami oczywiście pieczono ziemniaki, ale także konsumowano dziczyznę z kociołka. Imprezę otworzyli: wójt gminy Mariusz Walachnia, ks. proboszcz Krzysztof Sieczka, radna Genowefa Supernat i sołtys Gabriel Paduszyński.
Całość poprowadziła Marzana Godlewska z „Zameczku”. Były tańce, w tym legendarne „kaczuchy”, popisy sprawnościowe i wokalne. Wśród bawiących się, poza wyżej wymienionymi, byli także: przewodniczący rady Jacek Krzepkowski oraz radni Monika Gruszczyńska i Grzegorz Wróbel.
Pieczono oczywiście ziemniaki, przed altano płonęło ognisko, na którym pieczono ziemniaki, ale królewskim daniem była dziczyzna z kociołka, którą przygotował Tomasz Krupa.
Organizatorem wydarzenia byli: Sołtys i Rada Sołecka Pięty-Sołtyków oraz Gminny Ośrodek Kultury w Bliżynie: prowadzenie Marzana Godlewska, nagłośnienie Sebastian Siudak.