W związku z zaistniałą w przestrzeni publicznej informacją o zaprzestaniu działalności niepublicznego przedszkola prowadzonego przez Towarzystwo Przyjaciół Bliżyna mieszczącego się przy ul. Kościuszki 88a w Bliżynie, Wójt Gminy Bliżyn informuje, że jest to samodzielna decyzja podjęta przez zarząd stowarzyszenia. Przedszkole było niezależną od gminy jednostką. Gmina nie będąc organem prowadzącym przedszkola nie miała wpływu na jego funkcjonowanie pod względem organizacyjnym i jakościowym. Gmina przekazywała comiesięczną dotację wynikającą z liczby dzieci korzystających z przedszkola a środki na ten cel były zabezpieczone w budżecie na cały 2024 rok.

Pragniemy zapewnić, że podejmowane są działania mające na celu zminimalizowanie skutków zaistniałej sytuacji, lecz ze względu na złożoność problemu  nie jest możliwe wprowadzenie natychmiastowych rozwiązań. Propozycje związane zabezpieczeniem miejsc w przedszkolu zostanie przedstawiona na zebraniu z rodzicami w dniu dzisiejszym.

Należy zaznaczyć, że zaistniała sytuacja ma związek z kontrolami, które stwierdziły nieprawidłowości w wysokościach dotacji o jakie stowarzyszenie występowało do gminy. W związku z tym dniu dzisiejszym zostało skierowane do Prokuratury Rejonowej w Skarżysku - Kamiennej zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, czego podstawą były wyniki kontroli przeprowadzonych przez gminę w przedszkolu.

Nr rachunku bankowego (Konto do opłat różnych):
31 8520 0007 2001 0010 5688 0001
Urząd Gminy Bliżyn BS Suchedniów o/Bliżyn

Nr rachunku bankowego (Konto do opłat zagospodarowanie odpadami (śmieci))
84 8520 0007 2004 0010 5688 0061
Urząd Gminy Bliżyn BS Suchedniów o/Bliżyn