Dietetyczka Małgorzata Dudzik, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyków, 13 lutego w bliżyńskim Zameczku poprowadziła warsztaty kulinarne pod nazwą Dieta Bezglutenowa. Podczas zajęć chętne panie mogły się zapoznać z technikami przygotowywania zdrowych posiłków.
Pod zdjęciami cztery przepisy!!!
Warsztaty prowadziła dietetyczka, która prowadzi bloga http://dietetyczne-dywagacje.blogspot.com/
A OTO PRZEPISY!!!
Deser z kaszy jaglanej
Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej, 2 szklanki mleka, 1-1,5 łyżki cukru, laska wanilii, ok. szklanki owoców (ja dałam jeżyny, truskawki i maliny), 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka mąki gryczanej 3 łyżki wody
200ml śmietanki 30%.
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną najpierw należy przepłukać aby pozbyć się goryczki. W tym celu wysypujemy ją na gęste sitko i przepłukujemy kilkukrotnie zimną wodą, a następnie wrzątkiem.
2. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wrzucamy przekrojoną laskę wanilii, wsypujemy kaszę. Gotujemy do miękkości ok 15-20min co jakiś czas mieszając. Ugotowaną jaglankę przekładamy do pucharków.
3. Owoce wrzucamy do garnuszka, wlewamy odrobinkę wody, dodajemy cukier. Gotujemy kilka chwil aż puszczą sok. Rozdrabniamy widelcem. Mąkę gryczaną mieszamy z 3 łyżkami wody dodajemy do owoców. Mieszamy i gotujemy chwilkę żeby powstał tak jakby kisiel. Kiedy przestygnie wykładamy na kaszę.
4. Na sam wierz wykładamy śmietankę.
Pudding z kaszy jaglanej z morelami, rodzynkami i miodem
Składniki: kasza jaglana: 0.5 szklanki, woda: 1 szklanka, morele suszone: 10 sztuk, rodzynki: 0.5 szklanki, miód naturalny: 4 łyżki, cynamon: 1 łyżeczka, cukier waniliowy: 2 łyżeczki.
Sposób przygotowania:
1. Morele i rodzynki namocz w gorącej, przegotowanej wodzie. Odcedź, rodzynki odłóż na talerz. Morele zmiksuj.
2. Kaszę wypłucz w zimnej wodzie, przelej wrzątkiem na sicie.
3. Do garnka wlej szklankę wody, zagotuj, wrzuć kaszę, dodaj sól. Gotuj 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Kasza wchłonie całą wodę.
4. Zestaw garnek z ognia, do kaszy dodaj cukier waniliowy i miód, wymieszaj. Przykryj i odstaw na 10 minut.
5. Pudding z kaszy jaglanej podawaj w salaterkach, przełóż morelami, rodzynkami, posyp cynamonem.
Kotlety z tofu i kaszy gryczanej
Składniki: kasza gryczana ugotowana ( 250g), Tofu - kostka ( 200-250g), sos sojowy jasny, ząbek czosnku, spora wiązka natki pietruszki, jedna mała cebula, sól, pieprz do smaku, dwa jaja, kasza manna, olej kokosowy do smażenia (lub innym jakim dysponujecie).
Wykonanie:
Kaszę gotujemy
Tofu rozdrabniamy melakserem z nożami lub dokładnie rozgniatamy widelcem
Cebulę kroimy w drobną kostkę
natkę pietruszki dobrze szatkujemy
Jaja wybijamy na głęboki talerz i mieszamy
Kaszę mannę wsypujemy na drugi talerz
Do tofu dodajemy kaszę , cebulę, pietruchę , doprawiamy i polewamy sosem sojowym w ilości łyżki.
Do całości dodajemy kaszę mannę ok. 3-4 łyżki jako składnika sklejającego.
Masę dokładnie mieszamy najlepiej ręką i formujemy z niej kotleciki
Na patelni rozgrzewamy olej
Kotleciki obtaczamy w jajku i kaszy mannie
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
Podajemy najlepiej z sosem grzybowym lub innym jaki wam pasuje :)
Zupa Meksikana
Składniki: (dla całej 4 osobowej rodziny + dokładki), 2 piersi kurczaka ( ok 400 g), 4 średnie ziemniaki, puszka kukurydzy, puszka fasoli konserwowej (białej lub czarnej), łyżka czubata przecieru pomidorowego
mąka krupczatka do oprószenia mięsa, papryka słodka w proszku łyżka, papryka w proszku wędzona płaska łyżeczka, czosnek 2-3 ząbki, oliwa z oliwek 2 łyżki, sól, chili (opcjonalnie ), mięta (opcjonalnie).
Wykonanie:
Piersi myjemy i kroimy w kostkę 2/2 cm
Oprószamy mąką tak aby lekko pokryła mięso
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 2/2 cm
W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy rozdrobniony czosnek (podgrzewamy nie pieczemy)oraz paprykę słodką i wędzoną
Nie czekamy długo tylko zaraz wrzucamy mięso mieszając ok 2 min
Rumienimy chwilkę
Całość zalewamy ok 1 l wody ( ja dolewam potem jeszcze troszkę tak dla uzyskania preferowanej gęstości) i dodajemy ziemniaki
Solimy
Kiedy ziemniaki prawie zmiękną dodajemy kukurydzę oraz fasolę
Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku oraz zaprawiamy przecierem pomidorowym .
Podajemy posypane miętą lub czym kto lubi :)
Smacznego!!!