studio01Dietetyczka Małgorzata Dudzik, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyków, 13 lutego w bliżyńskim Zameczku poprowadziła warsztaty kulinarne pod nazwą Dieta Bezglutenowa. Podczas zajęć chętne panie mogły się zapoznać z technikami przygotowywania zdrowych posiłków.

Pod zdjęciami cztery przepisy!!! 

 

Warsztaty prowadziła dietetyczka, która prowadzi bloga http://dietetyczne-dywagacje.blogspot.com/

 

 

 A OTO PRZEPISY!!!


Deser z kaszy jaglanej

Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej, 2 szklanki mleka, 1-1,5 łyżki cukru, laska wanilii, ok. szklanki owoców (ja dałam jeżyny, truskawki i maliny), 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka mąki gryczanej 3 łyżki wody 
200ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną najpierw należy przepłukać aby pozbyć się goryczki. W tym celu wysypujemy ją na gęste sitko i przepłukujemy kilkukrotnie zimną wodą, a następnie wrzątkiem.

2. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wrzucamy przekrojoną laskę wanilii, wsypujemy kaszę. Gotujemy do miękkości ok 15-20min co jakiś czas mieszając. Ugotowaną jaglankę przekładamy do pucharków.

3. Owoce wrzucamy do garnuszka, wlewamy odrobinkę wody, dodajemy cukier. Gotujemy kilka chwil aż puszczą sok. Rozdrabniamy widelcem. Mąkę gryczaną mieszamy z 3 łyżkami wody dodajemy do owoców. Mieszamy i gotujemy chwilkę żeby powstał tak jakby kisiel. Kiedy przestygnie wykładamy na kaszę.

4. Na sam wierz wykładamy śmietankę.

 

Pudding z kaszy jaglanej z morelami, rodzynkami i miodem

Składniki: kasza jaglana: 0.5 szklanki, woda: 1 szklanka, morele suszone: 10 sztuk, rodzynki: 0.5 szklanki, miód naturalny: 4 łyżki, cynamon: 1 łyżeczka, cukier waniliowy: 2 łyżeczki.

Sposób przygotowania:

1. Morele i rodzynki namocz w gorącej, przegotowanej wodzie. Odcedź, rodzynki odłóż na talerz. Morele zmiksuj.

2. Kaszę wypłucz w zimnej wodzie, przelej wrzątkiem na sicie.

3. Do garnka wlej szklankę wody, zagotuj, wrzuć kaszę, dodaj sól. Gotuj 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Kasza wchłonie całą wodę.

4. Zestaw garnek z ognia, do kaszy dodaj cukier waniliowy i miód, wymieszaj. Przykryj i odstaw na 10 minut.

5. Pudding z kaszy jaglanej podawaj w salaterkach, przełóż morelami, rodzynkami, posyp cynamonem.

 

Kotlety z tofu i kaszy gryczanej

Składniki: kasza gryczana ugotowana ( 250g), Tofu - kostka ( 200-250g), sos sojowy jasny, ząbek czosnku, spora wiązka natki pietruszki, jedna mała cebula, sól, pieprz do smaku, dwa jaja, kasza manna, olej kokosowy do smażenia (lub innym jakim dysponujecie).

Wykonanie:

Kaszę gotujemy

Tofu rozdrabniamy melakserem z nożami lub dokładnie rozgniatamy widelcem

Cebulę kroimy w drobną kostkę

natkę pietruszki dobrze szatkujemy

Jaja wybijamy na głęboki talerz i mieszamy

Kaszę mannę wsypujemy na drugi talerz 

Do tofu dodajemy kaszę , cebulę, pietruchę , doprawiamy i polewamy sosem sojowym w ilości łyżki.

Do całości dodajemy kaszę mannę ok. 3-4 łyżki jako składnika sklejającego.

Masę dokładnie mieszamy najlepiej ręką i formujemy z niej kotleciki 

Na patelni rozgrzewamy olej 

Kotleciki obtaczamy w jajku i kaszy mannie 

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

Podajemy najlepiej z sosem grzybowym lub innym jaki wam pasuje :)

 

 

Zupa Meksikana

Składniki: (dla całej 4 osobowej rodziny + dokładki), 2 piersi kurczaka ( ok 400 g), 4 średnie ziemniaki, puszka kukurydzy, puszka fasoli konserwowej (białej lub czarnej), łyżka czubata przecieru pomidorowego

mąka krupczatka do oprószenia mięsa, papryka słodka w proszku łyżka, papryka w proszku wędzona płaska łyżeczka, czosnek 2-3 ząbki, oliwa z oliwek 2 łyżki, sól, chili (opcjonalnie ), mięta (opcjonalnie).

Wykonanie:

Piersi myjemy i kroimy w kostkę 2/2 cm

Oprószamy mąką tak aby lekko pokryła mięso

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 2/2 cm

W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy rozdrobniony czosnek (podgrzewamy nie pieczemy)oraz paprykę słodką i wędzoną 

Nie czekamy długo tylko zaraz wrzucamy mięso mieszając ok 2 min 

 Rumienimy chwilkę 

Całość zalewamy ok 1 l wody ( ja dolewam potem jeszcze troszkę tak dla uzyskania preferowanej gęstości) i dodajemy ziemniaki 

Solimy 

Kiedy ziemniaki prawie zmiękną dodajemy kukurydzę oraz fasolę

Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku oraz zaprawiamy przecierem pomidorowym .

Podajemy posypane miętą lub czym kto lubi :) 

Smacznego!!!

 

Nr rachunku bankowego (Konto do opłat różnych):
31 8520 0007 2001 0010 5688 0001
Urząd Gminy Bliżyn BS Suchedniów o/Bliżyn

Nr rachunku bankowego (Konto do opłat zagospodarowanie odpadami (śmieci))
84 8520 0007 2004 0010 5688 0061
Urząd Gminy Bliżyn BS Suchedniów o/Bliżyn


obywatel slider
Świętokrzyski Urząd WojewódzkiUrząd MarszlkowskiPowiat Skarżyski