Promocja albumu pod tym tytułem 22 marca odbyła się w sali konferencyjnej Powiatowej Biblioteki Pedagogicznej. Zaprezentowano w nim 10. Kół Gospodyń Wiejskich oraz Zespołów Pieśni i Tańca oraz 30. potraw regionalnych z przepisami. Wśród promowanych były nasze zespoły – Zespół Pieśni i Tańca Sorbin oraz zespół Kuźniczanki.
- To dzięki takim ludziom, nasze dzieci ,wnuki i prawnuki mogą wychowywać się w duchu tej kultury, utożsamiając się z nią, a przez to z naszą Małą Ojczyzną. Niech ta publikacja będzie kolejnym narzędziem w krzewieniu młodym pokoleniom lokalnych tradycji - podkreślał Jerzy Żmijewski, starosta skarżyski. Starosta dziękował wszystkim grupom działającym na terenie powiatu i osobom zaangażowanym w stworzenie publikacji. Przy okazji złożył wszystkim życzenia świąteczne.
Na łamach albumu zostali zaprezentowani członkowie Kół Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich oraz Zespołów Pieśni i Tańca z terenu powiatu skarżyskiego. Każde z Kół prezentuje w albumie po trzy regionalne potrawy z przepisami. Album został przygotowany przez Wydział Promocji, Kultury, Sportu i Turystki Starostwa Powiatowego w Skarżysku - Kamiennej. Autorem zdjęć jest Łukasz Wisowaty. Materiały do albumu zbierali Olga Łukomska, Beata Wojciechowska i Łukasz Wisowaty. Album został sfinansowany ze środków promocyjnych budżetu powiatu skarżyskiego.
W albumie „Regionalne Specjały Powiatu Skarżyskiego” z naszej gminy zostały zaprezentowane następujące potrawy: wg receptury ZPiT „Sorbin” – „Geś nieźle nadziana”, „Gryska” i „Kwaskówka kuźnicka” oraz „Kuźniczanek” - „Kapuściane żeberka”, „Zacierka” i „Dyniowe pierożki”.
Zdjęcia: Zbyszek Biber