W dniu 14 października br. w Rakowie 13 Kół Gospodyń Wiejskich z naszego województwa przygotowało kilkanaście potraw regionalnych i tradycyjnych w ramach warsztatów i konkursu zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego. Głównym celem tego wydarzenia było promowanie i popularyzacja walorów smakowych gęsiny, upowszechnianie jej jako produktu regionalnego, a także promocja bogactwa regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
Powiat skarżyski reprezentowało KGW Sorbin. Panie Janina Kołek, Irena Zbroja, Halina Boczek, Teresa Krzepkowska i Justyna Nowek przygotowały jako potrawę konkursową Pieczoną gęś z jabłkami, a do degustacji dla gości także: Pierś z gęsi w galarecie, Pasztet z wątróbek gęsich oraz Pipki gęsie faszerowane (czyli szyjki gęsie faszerowane). Potrawy te były przygotowane z Gęsi Kieleckiej – naszej rodzimej rasy. Biorący udział w konkursie podczas przygotowywania potraw mogli kontaktować się z kucharzem - ekspertem z Hotelu „Tęczowy Młyn” w Kielcach i uzyskać fachową poradę kulinarną. Panie z KGW Sorbin wykazały się dużym doświadczeniem kulinarnym, a przygotowane przez nie potrawy szybko znikały ze stołu.
Podczas finału konkursu widzowie mogli uczestniczyć nie tylko w pokazach kulinarnych, ale także degustować gęsie żołądki przygotowane przez organizatora i wszystkie przepyszne potrawy przygotowane przez KGW na konkurs.
KGW Sorbin, pow. skarżyski za swoja potrawę konkursową Pieczoną gęś z jabłkami otrzymało wyróżnienie.
Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Gęś na czerwonej kapuście przygotowana przez KGW z Wólki Bałtowskiej, powiat ostrowiecki. Drugie miejsce Gęś mamusi KGW Wysoczanki z powiatu staszowskiego a trzecie miejsce za Gąskę śliwką pachnącą KGW Uściszowice, powiat kazimierski.
Gabriela Król