Trwa projekt „Pod biało-czerwoną”, który zakłada sfinansowanie przez Rząd Rzeczypospolitej Polskiej zakupu masztów i flag w każdej z gmin w Polsce. Inicjatywa zakupu zależeć będzie jednak od mieszkańców gminy, która dołączy do projektu.
Aby wziąć udział w akcji, należy zebrać odpowiednią liczbę głosów poparcia online za pomocą serwisu gov.pl. Głos poparcia dla inicjatywy zakupu masztu i umieszczonej na nim flagi, która będzie eksponowana w centralnym miejscu gminy, mogą oddawać jej mieszkańcy.
Zaproponowany sposób zbiórki głosów poparcia online zakłada połączenie tradycji z nowoczesnością. Jest jednocześnie całkowicie bezpieczny dla chcących się zaangażować w zbiórkę, co w dobie pandemii ma kluczowe znaczenie.
Zachęcamy do oddawania głosów. Proponowana lokalizacja to teren przy obelisku koło Poczty.
Potrzebujemy 100 głosów. Aby oddać swój głos wystarczy wypełnić formularz dostępny pod linkiem:
https://bialoczerwona.www.gov.pl/
Głosy poparcia mozna oddawać do dnia 31 grudnia 2020 r do godz. 23:59
Kto jeszcze nie oddał głosu zachęcamy, brakuje już nam niewiele i jednocześnie dziękujemy tym którzy już to zrobili.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa informuje, iż termin przyjmowania wniosków o przyznane pomocy na "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój" został wydłużony
do 24 grudnia 2020 r.
Nabór wniosków o takie wsparcie rozpoczął się 26 października i pierwotnie miał trwać do 24 listopada. Decyzją Prezes ARiMR Haliny Szymańskiej wnioski będzie można składać do 24 grudnia 2020 r.
Wnioski przyjmują oddziały regionalne ARiMR. Można je składać osobiście, drogą elektroniczną lub rejestrowaną przesyłką pocztową. Oferta pomocy, finansowana jest z budżetu PROW 2014-2020, skierowana jest do dwóch grup beneficjentów.
· Pierwszą stanowią rolnicy, domownicy bądź małżonkowie rolników, którzy zdecydują się na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych. Rejestracja działalności musi nastąpić przed złożeniem wniosku o płatność. Ta grupa wnioskodawców może ubiegać się o wsparcie do 500 tys. zł.
Parafia Rzymsko-Katolicka p.w. Przemienienia Pańskiego w Odrowążku kontynuuje realizację projektu pn.: „Ocalmy od zapomnienia cenne umiejętności i wspomnienia - integracja międzypokoleniowa mieszkańców Parafii p.w. Przemienienia Pańskiego w Odrowążku – IV etap”, dofinansowanego przez Wojewodę Świętokrzyskiego.
W ramach warsztatów: Ocalić od zapomnienia, prowadzonych w ww. projekcie – młode pokolenie poznało dawny sposób przechowywania ziemniaków i innych warzyw przez porę zimową, tj. kopcowanie. Dzieci, pod nadzorem Zofii Żak i Sławomira Bernatek - Sołtysa Odrowążka, czynnie wzięły udział w przygotowaniu kopca. Najpierw wykopany został dół w ziemi, a na spód ułożono gałązki jodły. Na tak przygotowane podłoże dzieci wsypały ziemniaki, które zostały okryte grubą warstwą słomy, przysypane ziemią na kształt kopca i następnie obłożone gałązkami jodły. Pani Zofia Żak tłumaczyła dzieciom, że warunki panujące w kopcu - zapewniają dobry stan warzyw od jesieni do wczesnej wiosny, dlatego ziemniaki w tak przygotowanym kopcu pozostawiono do przechowania przez zimowy okres. Wiosną uczestnicy warsztatów wrócą na pole i sprawdzą, czy właściwie wykonali tradycyjny kopiec i czy ziemniaki przetrwają mroźną zimę i będą nadawały się do przygotowania potraw.
W ocalanie od zapomnienia ww. prac włączyły się również mieszkanki Odrowążka: Jolanta Ślusarczyk, Mariola Bernatek, Marta Zygmunt i Danuta Olejarz, które wspominały dawne czasy i prace w polu, angażujące całe rodziny. Natomiast Sołtys wyjaśniał dzieciom, że w kopcowanie ziemniaków to metoda krótkotrwała, przeznaczona do sezonowego przechowywania ziemiopłodów, a lepszym rozwiązaniem była piwnica. Piwnice murowane z kamienia zaczęto budować w naszych okolicach na przełomie IX i XX w. Były to obiekty wolno stojące, posiadające często zasklepione sufity, przysypane ziemią (kilka takich piwnic jeszcze przetrwało na terenie Parafii Odrowążek do dziś). Natomiast w późniejszym okresie, coraz powszechniejsze stało się lokowanie piwnicy pod domami lub budynkami gospodarczymi. Zejście do piwnicy prowadziło przez otwór w podłodze, najczęściej w kuchni lub sieni. Była to zwykle piwnica składająca się z jednego pomieszczenia, ściany wykonane były najczęściej z kamienia, posadzkę tworzyła warstwa piachu lub w późniejszym okresie - wylewka betonowa. Zejście odbywało się po niewielkiej drabinie lub kamiennych schodach. Taką tradycyjną piwnicę, murowaną z kamienia, która zachowała się na posesji Sołtysa – odwiedziły dzieci, uczestniczące w warsztatach. W kamiennych piwnicach przechowywano warzywa, owoce, a także wyroby wędliniarskie i inne produkty.
Zgromadzona dokumentacja fotograficzna pozwoli ocalić od zapomnienia „ginące” na wsi, dawne zajęcia mieszkańców. Ponadto prowadzone warsztaty stanowią pouczające lekcje dla uczestniczących w nich dzieci i młodzieży, którzy mają okazję zaobserwować trud i ciężką pracę, jaka towarzyszyła naszym babciom, dziadkom i wcześniejszym pokoleniom przy wykonywaniu codziennych czynności.
Aneta Smulczyńska
W dniu 11 listopada, w 102. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości - mieszkańcy Parafii Odrowążek po raz kolejny oddali hołd Śp. Władysławowi Lisowskiemu - weteranowi wojny obronnej 1939 r., uczestnikowi kampanii włoskiej, w tym walk o Monte Cassino. Jego grób znajdujący się cmentarzu parafialnym w Odrowążku, wpisany został do ewidencji grobów weteranów walk o wolność niepodległej Polski.