NOWY SEKRETARZ ROZPOCZĄŁ PRACĘ
18 marca rozpoczął pracę w Urzędzie Gminy Michał Jędrys, nowy sekretarz gminy, który zastąpił Barbarę Stacherę, już emerytkę. Nowy sekretarz na ręce wójta gminy Mariusza Walachni złożył ślubowanie.
18 marca rozpoczął pracę w Urzędzie Gminy Michał Jędrys, nowy sekretarz gminy, który zastąpił Barbarę Stacherę, już emerytkę. Nowy sekretarz na ręce wójta gminy Mariusza Walachni złożył ślubowanie.
16 marca na sali gimnastycznej SP w Bliżynie z udziałem 34. zawodników rozegrany został Gminny Turniej Tenisa Stołowego o Puchar Wójta Gminy. Nagrody najlepszym wręczyli wójt gminy Mariusz Walachnia i sędzia główny Sławomir Młodawski.
13 marca w I Liceum Ogólnokształcącym im. Juliusza Słowackiego w Skarżysku-Kamiennej odbyła się kolejna konferencja historyczna dla nauczycieli i uczniów. Prelegentami byli: prof. Wojciech Iwańczak z Akademii Ignatianum w Krakowie, Marcin Medyński z Polskiego Towarzystwa Historycznego Oddział w Skarżysku - Kamiennej, Piotr Kołodziejski z Muzeum im. Orła Białego i Roman Falarowski - nauczyciel historii w Zespole Szkół w Bliżynie.
Spędziła w naszej gminie 10 lat i 8 miesięcy. Sekretarz gminy Barbara Stachera z dniem 15 marca odchodzi na emeryturę. Zastąpi ją wyłoniony w drodze konkursu Michał Jędrys. Pełne ciepłych słów, życzeń i kwiatów pożegnanie „Matki Urzędu” - jak to określiła wicestarosta Anna Leżańska – miało miejsce na sesji w dniu 14 marca.
14 marca w Szkole Podstawowej w Bliżynie odbyły się eliminacje gminne Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej pod hasłem „Młodzież zapobiega pożarom”. W kat. klas I-IV rywalizowało siedmiu uczniów, w kat. klas VII-VII czternastu
Czyste Powietrze to kompleksowy program, którego celem jest zmniejszenie lub uniknięcie emisji pyłów i innych zanieczyszczeń wprowadzanych do atmosfery przez domy jednorodzinne. Spotkanie poświęcone tej tematyce 13 marca odbyło się w remizie Wołowie. Cieszyło się ono dużym zainteresowaniem.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, organizuje V edycję konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla Kół Gospodyń Wiejskich – drużyny składające się maksymalnie z trzech osób. Patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem przedsięwzięcia jest promowanie regionalnych potraw przygotowanych z polskich produktów.
Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach:
I etap – to weryfikacja zgłoszeń w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa w Oddziale Terenowym w Kielcach,
II etap – przygotowanie potrawy przez zakwalifikowane zespoły podczas trwania Świętokrzyskiego Święta Zalewajki w Hucie Szklanej tj. 14 lipca 2019 r.
III etap - Finał konkursu. Najlepsze drużyny z całego kraju spotkają się we wrześniu br. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.