10 X 2019 r w Karczmie Kuźnia Smaków w Tokarni z inicjatywy Zarządu Świętokrzyskiej Izby Rolniczej zorganizowane zostało posiedzenie Rad powiatowych w formie konferencji, której tematem wiodącym był rolniczy handel detaliczny.
W trakcie konferencji omawiano bieżącą sytuację w rolnictwie świętokrzyskim, a największe emocje wywołał temat odszkodowań za suszę. Wydarzeniem towarzyszącym konferencji był konkurs „Kuchnia świętokrzyska czaruje – przetwórstwo żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego – przetwory roślinne i mieszane” sfinansowany ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Głównym celem konkursu było propagowanie możliwości sprzedaży żywności przetwarzanej przez świętokrzyskich rolników. Wszystkie produkty i potrawy przygotowane zostały w oparciu o produkty pochodzące z własnych gospodarstw. Dowolność była duża, jedne przygotowane zgodnie z tradycją inne zupełnie nowe ale domowe, pozbawione „chemii”.
Swoje produkty i potrawy zaprezentowało 30 uczestników. Byli to rolnicy, stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich. Wszystkie produkty zostały wysoko ocenione i nagrodzone, a główną nagrodę otrzymały Ogórki dworskie z Drożejowic w gminie Skalbmierz w powiecie kazimierskim
Powiat skarżyski prezentowało 3 przedstawicieli:
Szymon Płusa gm. Skarżysko Kościelne – Kawa z topinamburu
Małgorzata Stępień gm. Suchedniów- Pasta paprykowa
Janina Kołek gm. Bliżyn- Powidła lubaszkowe z Sorbina