Tradycją naszych gminnych dożynek są konkursy na najładniejsze wieńce dożynkowe oraz najsmaczniejszą potrawę regionalną. W tym roku komisje konkursowe miały do oceny cztery wieńce jak również cztery potrawy regionalne. Wybór nie był łatwy, ale po ich ocenie oraz degustacji decyzja zapadła i przyznane zostały nagrody.
W konkursie na najładniejszy wieniec dożynkowy złożone zostały cztery wieńce, a oceny dokonała komisja w składzie: Witold Dzikowski, Grzegorz Fijałkowski oraz Urszula Jędrzejczyk. Zdaniem komisji I miejsce i nagrodę 500,00 zł należało przyznać dla Zespołu Ludowego Sobótka z Sobótki, II i nagrodę 400,00 zł dla Zespołu Pieśni i Tańca Sorbin, a trzecią dla Zespołu Ludowego Kuźniczanki z Odrowążka. Dodajmy, że w tym roku wieniec złożyło jeszcze sołectwo Kopcie.
Również cztery potrawy regionalne podlegały w tym roku ocenie komisji, którą utworzyli: Mariusz Walachnia – wójt gminy, Marzena Okła – Drewnowicz, Anna Leżańska, Tadeusz Łyjak, Jacek Krzepkowski, Aleksandra Milanowska, Bożena Święs oraz Grzegorz Świetlik.
Zdaniem jury ja smaczniejsze były gołąbki przygotowane przez Zespół Ludowy Kuźniczanki (nagroda 300,00 zł), drugą nagrodę (200,00 zł) zdobyły pierogi z kaszą i grzybami autorstwa Józefy Kulińskiej, trzecią (100,00 zł) pasibroda według receptury zespołu Sorbin. Nagrodę czwartą ufundowaną przez poseł M. Okłę – Drewnowicz przyznano Justynie Nowek za obwarzanki ziemniaczane.