Tradycją Gminnego Święta Plonów w naszej gminie jest organizacja konkursów Na Najpiękniejszy wieniec dożynkowy oraz na Najsmaczniejszą potrawę regionalną. W tym roku na pierwszy z nich złożone zostały trzy wieńce, na drugi pięć potraw. Zdaniem jury wieniec, który zasługuje na I miejsce wykonały panie z zespołu Kuźniczanki z Odrowążka. Natomiast najsmaczniejszą potrawę – Duszonka na podpiwku – przygotował Jan Kopeć. Aby dokonać oceny powołane zostały stosowne komisje konkursowe.
Wieńce oceniali: Konrad Sokół – przewodniczący, kierownik oddziału powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Grzegorz Fijałkowski – przedstawiciel ŚODR Modliszewice oraz Ula Jędrzejczyk – instruktor GOK-u w Bliżynie.
Po dogłębnej oceni zdecydowali oni, że I miejsce przypadnie zespołowi „Kuźniczanki” z Odrowążka (500 złotych), II – Zespołowi Pieśni i Tańca „Sorbin” (400 zł), a trzecie zespołowi „Sobótka” (300 zł). Nagrody wręczył wójt Mariusz Walachnia.
W drugim konkursie licznemu, międzynarodowemu jury przewodniczył wójt Mariusz Walachnia. Przygotowanych zostało pięć potraw. Zdaniem komisji oceniającej najsmaczniejszą potrawę – Duszonkę na podpiwku – przygotował Jan Kopeć (nagroda 300 zł). Drugie miejsce zajęła Golonka z kapustą zasmażaną przygotowaną przez Jolantę Gębską (200 zł), a trzecie Pyzy ziemniaczane według receptury Justyny Nowek (100 zł). Pozostałe potrawy – Kluski kładzione z żytniej mąki na zsiadłym mleku (Jolanta Żak) oraz Tarta (Hanna Dziedzic) postanowiono uhonorować nagrodami rzeczowymi.