-Przez dwie i pół godziny zebraliśmy 22 kilogramy grzybów, w tym 406 prawdziwków o wadze 16 kg. Co prawda do rekordu sprzed 3 lat, kiedy to zebraliśmy ponad 100 kg samych prawdziwków daleko, ale frajda jak zwykle niesamowita – mówi Katarzyna Skarus, dyrektor GOK w Bliżynie, który 19 września zorganizował VIII Bliżyńskie Grzybobranie.
Tym razem 16 osób z niezawodnym kierowcą Zbigniewem Jedlińskim udali się w lasy w okolice Szałasu. Finał grzybobrania miał miejscu na miejscu integracyjnym w Jastrzębi. Tutaj grzyby zważono, oceniono, obrano… i w części skonsumowano jako wspaniałą jajecznicę usmażoną przez Karolinę Dąbrowę i Sebastiana Siudaka. Obok płonęło ognisko, na którym pieczono kiełbaski.
W tym roku największego prawdziwka o wadze 336 gramów znalazła Teresa Komar. Oceniono też łączną liczbę zebranych grzybów. W tym przypadku najwięcej – 73 sztuki o wadze ponad 2,7 kg zebrała Julia Wrona, nieco mniej – 68 sztuk o wadze niemal 4 kg zebrała Teresa Komar, trzecia a tej klasyfikacji była Ola Antoniak. Zebrała 49 grzybów o wadze prawie 3 kg.
W grzybobraniu, przy wspaniałej aurze, uczestniczyli: Anna Krakowiak, Ola Antoniak, Julia Wrona, Oliwia Wrona, Zofia Gołębiewska, Jadwiga Bilska, Wacław Bilski, Teresa Komar, Marzanna Godlewska, Katarzyna Skarus, Anna Gołębiewska, Danuta Kozłowska, Anna Dziewięcka i Krystyna Ołownia.
Zgodnie z wieloletnią tradycją najładniejsze grzyby zostaną ususzone i przeznaczone na przygotowanie potraw wigilijnych podczas wieczoru kolęd i pastorałek w grudniu.